Funding donated to Donside village hall

Sauchen-based house builder Kirkwood Homes is set to enhance the facilities of a rural community with a £31,000 contribution to help renovate a village hall.

The contribution will support the major refurbishment of Monymusk Village Hall, which is expected to cost approximately £200,000.

The renovation is designed to improve access, enhance facilities as well as add multimedia facilities and is linked to Kirkwood’s current development of 30 luxury homes on the edge of the historic village.

The village hall’s refurbishment has been supported by several sources, including: the Scottish Government and European Community Rural Aberdeenshire LEADER Programme, which will provide £97,500, as well as Aberdeenshire Council’s Education, Learning and Leisure capital grant scheme which is donating £21,000.

It also received smaller amounts from a further five sources and the hall committee’s own local fundraising, which has contributed £45,000 to the project.

Alan Sibbald, chairman of the Monymusk Village Hall Committee, said: “It is fantastic to see our plans coming to fruition, providing significant improvements for current and future users of the hall.

“The plans have been developed over a number of years and we are extremely grateful to Kirkwood Homes, LEADER and Aberdeenshire Council, alongside an extensive fundraising effort by the Monymusk community, since we are now in a position to commence the work in the very near future.”

Allan Rae, land director of Kirkwood Homes said: “Kirkwood are delighted to contribute to the Monymusk Village Hall development project, as the village hall is a clear focal point for those within the community.”

The £31,000 contribution from Kirkwood Homes will go towards some of the following: replacement of the main hall floor, complete refurbishment of toilets as well as the installation of a disabled toilet, relining of halls to include insulation as well as secondary glazing and new radiators improving thermal efficiency, a wheelchair lift to provide access to the top hall, and installation of energy efficient lighting.

The improved facilities will look toward creating a more comfortable and safe environment for current and future users of the hall.